Mustialan kuninkaankartano muodostettiin Kustaa Vaasan toimesta v. 1555. Siihen liitettiin Mustialan kylän kaikki tilat.  Vuonna 1563 Eerik XIV lahjoitti tilan Viron sodassa ansioituneelle Klaus Kristerinpoika Hornille, Joensuun vapaaherralle. Hornien jälkeen vuoden 1672 reduktiossa Mustiala palautettiin valtiolle ja luovutettiin Uudenmaan ja Hämeenlinnan rakuunarykmentin komentajan virkataloksi. Sellaisena se oli vuoteen 1807 asti.

Älvsborg 1617 BuchtMustialassa pidettiin tuohon aikaan käräjiä. Pauli Helèn on kirjassaan maininnut, ett
ä käräjillä 23-24.4. 1616 on käsitelty Sven Buchtin ratsutilan omistukseen liittyvää asiaa. Ajatteli löytyisikö arkistoista tarkempaa tietoa käräjillä käsitellystä asiasta. Päätin lähteä käymään Hämeenlinnan maakunta-arkistoon kysymään asiasta.

Tapasin siellä tutkija Juho Mattilan, jolle asian esitin. Hänen ystävällisellä avustuksella selvisi, että asiasta löytyy lisätietoa. Hän etsi kirjan jossa asiaa käsiteltiin ja otti siitä kopion minulle tarkemmin tutkittavaksi. Kopiosta selvisi, että Mustialassa 1616 pidettyjen tutkintakäräjien pöytäk
irjat löytyvät Upsalan yliopiston arkistoista, ns. Hallenbergin kokoelma, joita ei vielä ole digitoitu. (lainaus: ”E 368 on nykyisessä kunnossaan foliokokoinen nide, joka on kirjoitettu samanlaiselle, vesileimalla varustetulle 1600-luvun paperille, kuin siihen aikaan käytettiin kruunun tileissäkin. Sidonta vanhoihin pahvikansiin on ehkä peräisin Jonas Hallenbergin ajoita”).  

Arkisto on kuulunut Ruotsin kamarikollegion arkistoon, josta Hallenberg on lainannut sitä kirjoittaessaan teosta Kustaa II Aadolfista. Jostakin tuntemattomasta syystä paperit olivat jääneet lainaajan haltuun ja päätyneet Upsalan yliopiston arkistoon. Tutkija J . E Waaranen on tutustunut aineistoon ja tehnyt siitä yhteenvedon, jossa mm. mainitaan ”Swen Bulcht” lisämaininnalla ”Herman Dyckers”. Sven oli ollut ratsumestari Dykerin majoitusmestari.

Risto Ylitalon kanssa lähdimme tutkimaan asiaa. Risto soitti Upsalan yliopiston arkistoon ja löysi sieltä yhdyshenkilön, joka ystävällisesti selvitti ja löysi tämän Hallenbergin pahvikansion. Olisimme voineet suoraan tilata digitoidut asiakirjat sieltä n. 200 € hintaan. Päätimme kuitenkin palata maakunta-arkistoon Juho Mattilan puheille, koska tällaiset asiat pitää saattaa yleiseen tietoon.  Juho esitti asian eteenpäin Kansallisarkistoon. He innostuivat asiasta ja nyt odottelemme koska asiakirjat löytyvät arkistolaitoksen sivuilta.

Tammelassa 22.11.2016

Lauri Terho