Ja kruununvouti Mårten Jacobsson perusti Tammelan Saaren kartanon samaan aikaan, kun Sven Bucht sai Kallion talonsa.

Vanha sanonta ”armeija marssii vatsallaan” kuvaa ruokahuollon tärkeyttä sotajoukon toimintakyvyssä. Ratsuväessä tietysti myös hevoset piti ruokkia kunnolla. Majoitusmestarina Sven Buchtin vastuulla oli erityisesti tämän muonituksen järjestäminen. Tästä on konkreettinen todiste hänen itsensä 1611 laatima asiakirja, jossa hän kuittaa vastaanotetuksi kolmen kuukauden muonat 46 miehelle ja ratsulle. Kuitti on päivätty tammikuun 11. vuonna 1611, jolloin Jakob De la Gardie (”Laiska-Jaakko”) keräsi joukkoja uudelle sotaretkelle Venäjälle edellisen Moskovan-retken päätyttyä onnettomasti, kun palkkasotilaat karkasivat vihollisen puolelle.

Sven Bucht oli tunnetusti mukana tuolla Moskovan sotaretkellä. Hänen lippueensa oli ilmeisesti komennettu myös uudelle retkelle, jonka kohteena oli erityisesti Novgorod. Lippueen uudeksi päälliköksi oli äskettäin määrätty ruotsalainen Rikard Isaksson (myöhemmin aateloitu nimellä Rosencrantz), mutta ilmeisesti hän ei ollut vielä saapunut Suomeen ja Sven joutui hänen puolestaan kuittaamaan muonavarat tulevaa sotaretkeä varten.

Kuitti on ollut tiedossa jo pitkään (Lauri Terho), mutta kävin sen sisällön vielä tarkemmin läpi. Samalla asiakirja avaa yleisemminkin 1600-luvun alun kruunun ja virkamiesten toimintatapoja. Tässä vapaamuotoinen suomennos kuitista:

 Minä Sven Bucht, majoitusmestari Rikard Isakssonin lippueessa, tunnustan ja teen tiettäväksi, että saman lippueen ratsumiehet, nimittäin 46 henkilöä, ovat saaneet Veromestarin ja Kamreerin maksuosoituksen perusteella 3 kuukauden muonavarat Mårten Jacobssonilta Sääksmäen kihlakunnassa:

  • Leipäviljaa 108 tynnyriä
  • Ruisjauhoa 9 tynnyriä 24 kappaa
  • Humalaa 14 leiviskää 14 naulaa
  • Voita 22 ½ leiviskää
  • Lihaa 126 leiviskää
  • Suolattua kalaa 125 leiviskää
  • Kuivattua kalaa 29 leiviskää 8 naulaa
  • Suolaa 20 leiviskää 14 naulaa
  • Kauraa 46 tynnyriä
  • Heinää 184 parmasta
  • Olkia 184 kupoa

Tämän todeksi osoitan sinetilläni, koska ratsumestarini on matkalla Ruotsissa.
Päiväys 11. tammikuuta 1611

Nykyisiin mittayksiköihin muunnettaessa huomaa, että kyse on melkoisesta muonamäärästä, esim. lihaa on yli 1000 kg ja voita 180 kg jne. (Tynnyri = 32 kappaa = n. 150 l, leiviskä (Lispund) = 8,5 kg = 20 naulaa, naula (Skålpund) = 425 g, parmas = 2 kesäkuormaa).

Myös asiakirjassa olevat virkanimikkeet ja niiden takana olevat nimet ovat mielenkiintoisia. Veromestari eli rahastonhoitaja (skattmästare) oli Turussa toimiva kruunun korkea virkamies, joka valvoi linnan- ja kruununvoutien toimintaa erityisesti veronkantoa. Virkaa hoiti tuohon aikaan Nils Skijl, josta tuli myöhemmin mm. Savonlinnan käskynhaltija. Kamreeri toimi myös Turussa ja tehtäviin kuului erityisesti voutien tilitysten tarkistaminen. Virkaa hoiti Johan Ottesson (Klöfverblad), joka siirtyi 1613 ”pääkallonpaikalle” Ruotsin kamarikollegion kamreeriksi.

Muonavarastot koostuivat luontaistuotteina maksetuista veroista, joiden keräämisestä ja varastoinnista vastasi kyseisen kihlakunnan vouti eli tässä tapauksessa Sääksmäen Mårten Jacobsson. Sven Bucht tarvitsi siis Suomen veromestarin ja kamreerin luvan (maksuosoituksen), jota vastaan kihlakunnan vouti luovutti muonavarat.

Kruununvouti Mårten Jacobsonilla on myös kiinnostava yhteys Tammelaan: hän oli saanut jo 25.7.1606 kuningas Kaarle IX:ltä mandaatin maidensa rälssivapaudelle. Ilmeisesti virka-asemansa avulla hän oli hankkinut muutamia tiloja Tammelan Saaren kylästä, ja niistä muodostui vähitellen Saaren kartano. Kruununvouti Mårten Jacobsson perusti siis Saaren kartanon samaan aikaan, kun Sven Bucht sai Kallion kylästä kaksi autioksi jäänyttä tilaa hallintaansa ratsupalvelusta vastaan. Ei voi välttyä ajatukselta, että herrat tunsivat toisensa jo silloin ja näillä tapahtumilla on jokin yhteys…

Tekstin voi tarkistaa digitoidusta asiakirjasta, joka löytyy Hämeen voutikuntien tileistä – 4412 Sääksmäen voutikunnan tilikirja 1610-1610; jakso 127, sivu 127: https://digihakemisto.net/item/1575053376/6793615086/128

 Lauri Terhon ottama alkuperäiskuva, jossa näkyy myös sinetti, on Laurin sukujuhlaesityksessä v. 2019: https://tammelanbuchtsuku.net/wp-content/uploads/2019/08/Lauri-Terho-sukujuhlaesitys-4.8.2019.pdf