Haluatko tutkia sukuasi netissä ja osallistua sukupuun rakentamistalkoisiin yhdessä tuhansien muiden innokkaiden kanssa? Se onnistuu nykypäivän tietotekniikan työkalujen avulla helposti.

Sukututkimukseen tai sukutietojen ja -luetteloiden ylläpitoon on tarjolla monia tietokoneohjelmia. Alkujaan ne ovat olleet pääsääntöisesti omassa koneessa toimivia ilman yhteyttä muihin käyttäjiin. Nykyään ovat yleistyneet internetissä toimivat ns. verkkoalustat, joissa useat käyttäjät yhteisvoimin täydentävät sukutietoja ja rakentavat sukupuita.

GENI on nopeasti yleistynyt verkkoalusta, jossa yhteisöllisesti rakennetaan yhtä yhteistä isoa sukupuuta. Perusidea on, että kullakin henkilöllä on vain yhdet tiedot (=profiili) ja kaikki käyttäjät pääsevät tarkistamaan, täydentämään ja tarvittaessa korjaamaan profiilien tietoja. Muista verkkoalustoista poiketen GENIssä ei siis ole yksityisiä erillisiä sukupuita, vaan kaikki yhdistyvät yhteiseen ”maailman sukupuuhun”.

Periaate on siis sama tiedon jakaminen kuin yhteisöllisessä Wikipedia-tietosanakirjassa. GENIssä on myös ylläpitäjät, kuraattorit, jotka tarvittaessa neuvovat ja auttavat ongelmatilanteissa. Kaikki perustuu hyvin pitkälle talkoohenkeen. Useampi käyttäjä huomaa helpommin puutteet tai virheet ja pystyy ne saman tien myös korjaamaan.

Kaikilla meillä on yhteisiä esivanhempia, sitä enemmän mitä kauemmaksi menneisyyteen mennään, joten kukaan ei voi väittää ”omistavansa sukuaan”. Tämänkin takia on loogista, että sukutietoja kerätään ja ylläpidetään yhdessä, jolloin vältytään moninkertaiselta päällekkäiseltä työltä. Ja ennen kaikkea kukin pääsee itse tarkastelemaan sukuaan milloin tahansa ja etsimään itseään kiinnostavia tietoja.

Hyvän tutkimuskäytännön mukaisesti GENIssä on syytä liittää profiiliin lähdetiedot ja viitteet, jotta muutkin voivat vakuuttua tietojen oikeellisuudesta. Esim. viittaukset kirkonkirjojen ao. sivuihin ja linkit digitoituun aineistoon ovat suotavia. Myös kuvia henkilöistä ja hautakivistä sekä digitoituja dokumentteja, lehtileikkeitä ym. kannattaa liittää profiiliin.

GENIssä on jo kymmeniä tuhansia suomalaisia käyttäjiä ja yhteisessä sukupuussa pari miljoonaa suomalaista profiilia. Laatu ja kattavuus paranevat koko ajan käyttäjämäärän lisääntyessä. GENI ei kuitenkaan korvaa perinteisiä sukuluetteloita ja joka tapauksessa itse kunkin on syytä pitää itse keräämänsä tiedot omalla koneellaan tai arkistoissaan.

GENIssä on jo valmiina hyvin paljon Sven Buchtin jälkeläisten tietoja ja olemme sukuseuran hallituksessa ottamassa sitä laajemmin käyttöön. Sieltä löytyy helposti esim. Sven Mårtensson Buchtin ja Ruotsin nykyisen maaseutuministerin Sven-Erik Buchtin isän Ragnar Ludvig Buchtin sukuyhteys. Ministeri on siis Sven Martinpojan jälkeläinen 10. sukupolvessa suoraa isälinjaa pitkin. Ja samalla tämän kirjoittajan 7. serkku…

GENI on täysin avoin ja ilmainen peruskäyttäjälle. Ilmaisversiolla (geni.com) pärjää hyvin. Itse kukin voi helposti kirjautua Genin käyttäjäksi ja syöttää sinne esim. omien esivanhempiensa tietoja. Hyvin todennäköisesti sieltä löytyy nopeasti jo olemassa olevia sukulaisten profiileja, joiden avulla voi kytkeytyä yhteiseen ”isoon sukupuuhun”. Elossa olevien sukulaisten tietoja ei pidä julkaista ilman henkilökohtaista lupaa. Heille (esim. omille vanhemmille) voi kuitenkin luoda yksityisen profiilin, kuten kuvassa ilmeisesti ministerilläkin on, jotta pääsee kiinni yhteiseen sukupuuhun.

GENIn avulla voi tulostaa myös perinteisiä sukupuita, joskin muokkausmahdollisuudet ovat rajoittuneita. Ne ovat kuitenkin varsin käyttökelpoisia sukutaulujen havainnollistamisessa. Esimerkkinä on tässä Kallion rusthollin isäntänä ennen sen kolmeen osaan jakamista toimineen Jaakko Sakarinpoika Buchtin esipolvitaulu. Se ei ole suinkaan täydellinen, koska joidenkin esivanhempien tiedot puuttuvat.

Käyttäjäyhteisö on varsin aktiivinen ja antaa auliisti myös vertaisapua. Yhteisö toimii FaceBookin ryhmässä ” Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin”, mistä löytyy myös paljon ohjeita ja vinkkejä. Sitä kautta saa parhaiten yhteyden myös kuraattoreihin, jotka tuntuvat suorastaan asuvan ryhmässä. Tämän linkin takaa löydät kuvalliset pikaohjeet, joilla pääset alkuun GENIn käytössä ja sukupuusi kasvattamisessa!

Geni – pikaopas