Veroluettelot kertovat Kallion taloista 1500-luvulla ja auttavat ymmärtämään, miten Sven Bucht onnistui asettumaan kylään 1606.

Hopeaveroksi sanotaan Älvsborgin ensimmäisten lunnaiden maksamiseksi v. 1571 kerättyä ylimääräistä veroa. Älvsborgin lunnaiden taustasta ja toisten lunnaiden veron keräyksestä on laajemmin kerrottu aiemmassa Buchtien FB-ryhmän ja verkkosivujen julkaisussa. Hopeavero on lunnasveroista tunnetumpi – ilmeisesti siksi, että veroluettelot kertovat kattavasti tuon ajan varallisuudesta ja muodostavat ainutlaatuisen tutkijoita kiinnostavan aineiston. Luettelot onkin aikoinaan puhtaaksikirjoitettu ja julkaistu Suomen Historiallisen Seuran toimesta.

Veroa perittiin maaseudulla yksi kymmenesosa irtaimesta omaisuudesta. Sitä varten eri omaisuuslajit on yksityiskohtaisesti lueteltu henkilö-/talokohtaisesti. Veroluettelo kertookin sukuhistorian kannalta kiinnostavia tietoja myös Buchtien ”kantakylästä” eli Tammelan Kalliosta. Kylässä oli tuolloin kolme taloa, joiden isännät olivat Heikki Markunpoika, Erkki Eskonpoika ja Nuutti Ollinpoika. Talot ovat olleet olemassa ilmeisesti jo keskiajalla paljon ennen kuin säännöllisiä maaveroluetteloita eli maakirjoja alettiin pitää 1539.

Lue koko juttu Kallion ”juorukalenterista” täältä: Hopeavero eli Älvsborgin ensimmäiset lunnaat 1571

Artikkeli on pdf-muodossa, joten sen voi helposti kopioida tai tulostaa itselleen.