Toimituskirjassa myös toistaiseksi varhaisin merkintä nimestä Ryhtä

Haiponmettä oli Kallion kylän ikivanha nautinta-alue Torronsuon etelärannalla. Isojaossa sitä ei luettu kylän maihin, vaan siitä muodostettiin ns. kruunun liikamaa. Kylien rajankäynnin yhteydessä 1786 myös Haiponmettä pyykitettiin ja siitä ruvettiin asiakirjoissa käyttämään nimeä Kolmikas tai Kolmikko. Nimen taustalla on ilmeisesti se, että alue oli ollut Kallion kylän kolmen talon, eli Buchtien ratsutilan, Mikkola-Heikkilän ja Mikkola-Jaakkolan yhteiskäytössä.

 Nimi Haippo on harvinainen Suomessa. Joidenkin etymologisten selvitysten mukaan kyseessä on huuhkajan ikivanha nimitys. Muita vanhoja nimiä huuhkajalle ovat mm. hyypiä, hyypiö, huuppo, hauppo jne. Lähiseudulla löytyy myös Hyypiö-niminen paikka Liesjärveltä. Uskottavalta tuntuukin, että kyseisessä syrjäisessä ja vaikeakulkuisessa metsässä Torronsuon laidalla huuhkaja on viihtynyt erityisen hyvin ja antanut nimen koko alueelle.

Kansallisarkiston kokoelmista löytyi sattumalta alueen katselmuspöytäkirja vuodelta 1793. Seuraava kertomus perustuu pääosin tähän asiakirjaan. Kirjoituksen lopussa on yhteenveto Kolmikkaan myöhemmistä vaiheista sekä alueella sijainneesta Haipon torpasta. Kirjoitus on luettavissa myös pdf-muodossa tästä linkistä: Haiponmettän eli Kolmikkaan katselmus 1793

Kruunun liikamaille oli mahdollista perustaa uudistiloja, eli raivauksen ajaksi verosta vapautettuja kruununtiloja. Myöhemmin ne oli mahdollista ostaa myös omaksi, eli suorittaa ns. perinnöksiosto. Myös Kallion vanhat isännät Jaakko Sakarinpoika Bucht ja Aatami Heikinpoika Mikkola sekä ratsutilan torppari Juho Juhonpoika olivat anoneet maaherralta lupaa uudistilan perustamiseen Haiponmettään. Kuitenkin ratsutilan uusi isäntä, Jaakko Jaakonpoika Ryhtä teki myöhemmin maaherralle hakemuksen, jossa hän haki oikeutta käyttää liikamaata vuotuista veroa vastaan, koska tämä maa-alue on aina ikimuistoisista ajoista asti kuulunut rusthollin omistukseen.

Sukunimi Ryhtä (Rychtä) esiintyy tässä ilmeisesti ensimmäisen kerran virallisessa asiakirjassa. Jaakko Jaakonpoika esiintyy myös ratsutilan isäntänä, vaikka hän ei ollut perinyt tilaa ja sen omistuksesta kiisteltiin kolmen veljeksen kesken vielä vuosikausia ennen kuin se jaettiin heidän kesken kolmeen osaan. Vaikuttaa siltä, että veljekset olivat sopineet myös Ryhtä-nimen käytöstä, kun kaikilla se nimi esiintyy 1800-luvun puolella.

Maaherra paroni Johan Henrik Munck määräsi näiden ristiriitaisten anomusten vuoksi kruununvoudin suorittamaan liikamaan katselmuksen. Sen tarkoituksena oli selvittää, onko ylipäätään mahdollista perustaa pysyvästi veroa maksava tila kyseisen alueen kumpaankin päähän. Katselmus pidettiin 10.–11. lokakuuta 1793 ja sen suoritti Sääksmäen alisen kihlakunnan kruununvouti Johan Hellenius apunaan lautamiehet Kalle Heikinpoika Sipilä Hykkilästä ja Matti Jaakonpoika Pirttilä Kuustosta.

Paikalla olivat rusthollari Jaakko Jaakonpoika, vanha isäntä Aatami Heikinpoika Mikkola-Heikkilästä sekä Patamon yksinäistalon isäntä Juho Antinpoika. Torppari Juho Juhonpoika ja Mikkolan-Heikkilän uusi isäntä Erkki Aataminpoika sekä Mikkola-Jaakkolan isäntä Simo Jaakonpoika eivät kuitenkaan saapuneet paikalle eivätkä ilmoittaneet poissaololleen mitään syytä. Rusthollari Jaakko Jaakonpoika tiesi kertoa, että kun torppari Juho Juhonpoika oli saanut tarkempaa tietoa liikamaan kelvottomuudesta, hän oli luopunut aikomuksestaan perustaa alueelle uudistila.

Katselmustoimikunta suuntasi ensin yhdessä asianosaisten ja talonpoika Juho Patamon kanssa Haiponjärvelle eli liikamaan länsipäähän ja suoritti tarkastuksen kaikilla paikoilla saadakseen tarkkaa tietoa niiden ominaisuuksista. Havaintojen mukaan torppari Juho Juhonpojan peltoviljelyyn suunnittelema maa-alue Haiponjärven lähellä kattaa noin kaksi tynnyrinalaa, mutta se on hyvin laihaa, erittäin kivistä ja maaperältään lähinnä moreenia. Haiponkosken suolla, jossa kasvaa mäntyjä ja kuusia sekä korpisammalta, on mahdollista raivata kolme kapanalaa niittyä, joka tuottaa noin seitsemän leiviskää heinää. Torronsuon laidalla on myös kolme kapanalaa, josta kyseinen torppari on aiemmin korjannut keskimäärin neljä leiviskää heinää.

Haiponkosken suo tarkoittaa ilmeisesti Haiponjärven laskuojaa ympäröivää suota, josta nykykartassa käytetään proosallista nimeä Mulkkusuo. Laskuojassa on merkittävä korkeusero ennen nykyistä Koskihaaran taloa, mihin nimi Haiponkoski viitannee.

Lisää viljelysmaata ei ensiksi tutkitulla alueella ollut ja toimitusta päätettiin jatkaa seuraavana päivänä Suontaka-nimisellä metsäalueella eli tämän liikamaan itäpäässä. Tarkastuksessa havaittiin, että alueen maaperä koostuu moreenista  ja on erittäin kivinen sekä täynnä suuria mäkiä, kallioita ja korkeita kohoumia sekä viljelyyn kelvottomia soita. Riihimäen ja Talvitien suolla voidaan raivata niittyä, josta saa noin yhden parmaan heinäsadon, mutta peltoviljelyyn ei alueella ole lainkaan soveltuvia paikkoja.

Johtopäätöksenä katselmuksesta todettiin, että mitään kruunun uudistilaa ei voida perustaa pysyvästi alueelle, sen enempää liikamaan itä- kuin länsipäähänkään, vaikka alueella onkin metsää kaikenlaisiin tarpeisiin.

Kolmikkaan jako Kallion taloille ja Haipon torppa

Maaherran päätöksellä 24.3.1796 Haiponmettän liikamaasta muodostettiin Kolmikkaan kruununtila, joka jaettiin puoliksi Kallion ratsutilan ja Mikkolan talon kesken. Talot saivat näin alueen hallinta- ja käyttöoikeuden vuotuista veroa vastaa. Uudistilojen raivaaminen ei katselmuksen perusteella ollut mahdollista, joten verovapaita vuosia ei myönnetty. Talot maksoivat kumpikin puolet verosta heti vuodesta 1797 lähtien. Kun ratsutila jaettiin kolmeen osaan, lohkottiin se osa Kolmikkaasta vastaavasti v. 1800. Vuonna 1840 Kallion talot ostivat Kolmikkaan tilukset perinnöksi eli niistä tuli perintötalojen osia. Jaakontalon kahtiajaossa 1912 talon metsäpalsta Kolmikkalla jaetttiin vastaavasi Ryhdän ja Nurmelan osuuksiin, kuten kuvassa näkyy.

Vaikka uudistilaa ei Kolmikkaalle voinutkaan perustaa, oli Haipon-järven pohjoisrannalla torppa pienine viljelyksineen pitkälle 1900-luvulle asti. Tästä ns. Kallio-Haipon torpasta on runsaasti muistitietoa ja valokuvia. Torpan rakennuksetkin olivat pystyssä vielä 1950-luvulla. Osa torpan ulkorakennuksista on säilynyt, kun ne siirrettiin Someron torppa-museoon. Hyvä katsaus torpan vaiheisiin ja rakennuksiin on Tapio Horilan tuolloin laatima kertomus Kallion Haippo: tammelalainen torppa Someron museossa.  Kuvassa Someron museoon siirretyt Haipon rakennukset alkuperäisellä paikallaan v. 1955. Vasemmalta lätti, lato, talli ja härkäpihatto. Etualalla karjatarhan aitaa. Valok. Tapio Horila

Tuossa kertomuksessakin esitetyn perimätiedon mukaan Kallio-Haipon torpan olisi perustanut isonvihan aikana Tammelan pappi piilopirtikseen ja Kallion torppari Juho Juhonpoika olisi sitä sittemin viljellyt. Perusteluksi on esitetty, että Juho Juhonpojan torpan nimeksi on rippikirjassa 1805–1810 merkitty Papinaho, mikä olisi peruja pappin piilopirtistä.

Vuoden 1793 katselmuksen mukaan alueelta ei löytynyt kuitenkaan mitään merkkejä rakennuksista tai viljelyksistä. Piilopirtti alueella on kyllä saattanut olla vuosisadan alussa. Kallion torppari Juho Juhonpoika oli toki suunnitellut uudisviljelmän raivaamista Haiponjärven lähelle, mutta luopunut ajatuksesta alueen kelvottomuuden takia. Papinaho-nimen taustalla todennäköisesti onkin  Kallion kylässä jo 1600-luvulta alkaen ollut pappilan niitty. Vielä uusjaon aikana kylässä oli kirkkoherran virkataloon kuuluva Papinpelto-niminen palsta, joka sovittiin siirrettäväksi Kaukolantien varteen. Aiemmissa rippikirjoissa ei torppien nimiä ollut lainkaan.

Kallio-Haipon torppa lieneekin perustettu vasta, kun Kolmikkaan metsät oli jaettu Kallion taloille; yhteismaille tai liikamaille ei torppia saanutkaan perustaa. Haipon torppa on ensimmäisen kerran merkitty rippikirjaan 1811–1816, torpparina entinen sotilas Jaakko Juhonpoika Letkman (Letkumies!) Letkulta. Torppa perustettiin Antintalon eli Rauhalan metsäpalstaalle Haiponjärven pohjoisrannalle. Jaakko Juhonpojan jälkeläiset viljelivät torppaa aina 1950-luvun alkuun asti ja ottivat torpan mukaan sukunimekseen Haippo.

Loppukaneetti; suo ei erottanut, vaan yhdisti!

Mutta miksi Haiponmettä on alun perin ollut Kallion kylän nautinta-alue, vaikka se sijaitsi kyläkeskuksesta katsoen suuren suon takana?

Syyt lienevät varsin luonnollisia. Ensinnäkin menneinä vuosisatoina kylän ainoa maayhteys, sekin pahainen kärrypolku, kulki Härkätieltä Letkun kylästä Torrosuon laitaa ja pitkin Myllysyrjän kapeaa kannasta itse kylään. Haiponmettä oli sopivasti tämän maayhteyden varrella. Ensimmäinen tie Riihivalkamaan ja Tammelan kirkolle rakennettiin vasta 1800-luvun lopulla, kun Pyhäjärven pintaa oli laskettu ja Kallionjärvestä kaivettu kanava Pyhäjärveen. Tällöin Kallion ja Riihivalkman välinen suo kuivui sen verran, että Kalliojärven rantaa myötäillen voitiin tehdä ns. Suotie.

Toiseksi entisaikaan vesistöt, mutta myös suot olivat tärkeitä kulkuväyliä. Kesällä voitiin kulkea vesiä pitkin, mutta talvella voitiin vetää talvitiet paitsi järvien jäälle, myös soiden yli. Todennäköisesti Haiponmettän aluetta hyödynnettiinkin pääasiassa talvella, kun Kalliosta pääsi kätevästi jäätyneen suon yli suoraan vastarannalle. Kuninkaan kartaston kartasta näkyy hyvin, kuinka vaikeakulkuista maasto oli Letkulta Haiponmettään päin mentäessä.

Haiponmettään metsälle tai metsänhakkuuseen olikin helpompi kulkea Kalliosta kuin Letkulta, kun nämä toimet muutenkin tehtiin yleensä talvisaikaan. Näin tapahtui vielä 1900-luvun loppupuolellakin, kun Kallion talot hakkasivat metsää Kolmikkaalla. Torronsuon yli kulki useita talviteitä, joita pitkin puutavara ajettiin ensin hevosella ja myöhemmin traktoreilla Kallion teiden varteen. Tämä loppui viimeistään siihen, kun Torrosuosta rantametsineen tehtiin Natura-alue vuosisadan lopulla. Samoihin aikoihin rakennettiin myös metsäautoteitä Kolmikkaallekin, joten metsiä päästiin hyödyntämään sitäkin kautta.

LÄHTEITÄ:

Haiponmettän eli Kolmikkaan katselmus 1793; Sääksmäen alisen kihlakunnan kruununvoudin arkisto – Muut katselmuspöytäkirjat 1762–1874, jakso 73; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=10941369938&aineistoId=313938251

Kuninkaan kartasto Etelä-Suomesta 1776–1805, toim. Erkki-Sakari Harju, Saarijärvi 2012.

Kallio; N:ot 1-3, uusjaosta kartta ja asiakirjat 1921-1931; Maanmittaushallituksen uudistusarkisto – H77a:13/1-33 jakso 1; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=6503938150&aineistoId=2546584134

Haipon torpan rakennusten siirto Somerolle; Kallion Haippo : tammelalainen torppa Someron museossa, Tapio Horila, Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirja XXXIX 1970; https://digi.kirjastot.fi/files/original/fa1e3749e265f82c39d98c7e1c9485a4.pdf

Haipon torpan kuvia; https://someroseura.kuvat.fi/kuvat/Somero-Seuran+kuvakeräys/10-23.jpg